18 Nisan 2008 Cuma

Kimdir | Giuseppina Pasqualino di Marineo


Giuseppina Pasqualino di Marineo


Pippa Bacca olarak tanınan, Giuseppina Pasqualino di Marineo ,arkadaşı Silvia Moro ile 8 Mart'ta Milano'dan yola çıktı.'İki genç kadın beyaz gelinlik giyerek, barış mesaj vermek amacıyla Balkan, Akdeniz ve Ortadoğu ülkelerini ziyaret etmeyi planlıyordu. “Gelinlik Yolculuğu” adı verilen proje sürdüğü müddetçe üzerlerindeki beyaz gelinliği yıkamayacaklardı. Gelinliğin üzerindeki lekeler, yakın tarihleri savaş ve iç savaşlarla geçen ülkelerin izlerini taşıyacaklardı.'[1] Arkadaşı Silvia'dan 19 Mart'ta İstanbul'da ayrılan Pippa Bacca,arkadaşı ile Lübnan'nın başkenti Beyrut'ta buluşmayı planlıyordu.Farklı güzergahlarda projeye devam edeceklerdi.Fakat Silvia, Pippa Bacca'dan 12 gün haber alamadı ve polise başvurdu.


33 yaşındaki Pippa Bacca'nın, Milano' dan başlayıp Filistin'de sonlanacak seyahati; 31 Mart' ta, Kocaeli'nin Gebze ilçesinin Tavşanlı köyü Ballıkayalar mevikiinde son buldu.Murat Karataş[2] adlı, daha önce bir trafik kazasında birinin ölümüne neden olan ve biri nikahsız iki eşle hayatını sürdüren bir kamyoncu Pippa Bacca'a önce tecavüz ettiğini ve sonra boğarak öldürdüğünü polise sorguda itiraf etti.Polis, Murat Karataş'ı olaydan sonra Pippa Bacca'nın cep telefonunu yanına almasından faydalanarak buldu.



Ölümünün ardından ;

  • Cenazesi, Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (Küresel BAK), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ile Mor Çatı üyeleri tarafından Atatürk Havalimanı'na uğurlandı.
  • Gebze Belediye Başkanı İbrahim Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Pippa Bacca'nın öldürülmesini Türk halkı adına şiddetle kınadıklarını belirtti.İtalyan sanatçının başlattığı “barış yolculuğunu” devam ettirmek istediklerini ifade eden Pehlivan, Orta Doğu'da yaşanan savaşlarda mağdur olan ülkelere dikkati çekmek ve barışa katkı sağlamak amacıyla gelinlik giyerek yola çıkan İtalyan sanatçının Gebze'de öldürülmesi, biz Gebzelileri fazlasıyla üzdü. Gebze'nin dünyada bu tür bir haberlerle anılması çok kötüdedi.
  • Öte yandan, Gebze'de yaşayan çok sayıda kişinin yerel gazeteleri telefonla arayarak ya da mail göndererek, olayı kınadıklarını, İtalyan sanatçının Gebze'de öldürülmesinden dolayı “Dünyada Gebze'nin adının kötüye çıktığını”, yaşadıkları yerin “kötü” olarak anılmasından duydukları rahatsızlıklarını belirtti.[2]
  • 13 Nisan' da Başbakan Tayyip Erdoğan, iki günlük resmi ziyaret için Katar’a gitmeden önce, Esenboğa Havalimanı’nda, İtalyan Barış Gelini Pippa Bacca cinayetine ilişkin özetle şöyle konuştu: "Hangi kelimeyi seçeceğimi bilemiyorum. Alçakça mı, canice mi, hunharca mı, vahşet mi dersiniz... Gerek nişanlısına, gerekse kız kardeşine çok teşekkür ediyorum. Hakikaten insani yaklaşımları her türlü takdirin üstünde. Bir barış elçisi olarak dolaşan bir sanatçının böyle bir muameleye ne yazık ki tabi olması, bizleri derinden üzmüştür. Ailesine, İtalyan halkına başsağlığı diliyorum" dedi.[3]

  • Corriere della Sera gazetesinin sorularını yanıtlayan Serra Yılmaz, "(Türkiye olarak) Neden utanıyoruz? Bir türlü anlamıyorum. Öldüren bir serseri Türk. Bu tür olaylar dünyanın her yerinde yaşanır. Dünya serseri dolu" diye konuştu.[4]

  • La Repubblica gazetesine konuşan Art Life Performans sanatçısı Şükran Moral ise, "Bir vatandaşımın barbarlığı beni yaraladı. Türkiye bu konuda çok tehlikeli bir ülke. Pippa bana sorsaydı ’Gitme’ derdim. Ölmemesi şans sayılırdı" dedi. Moral, dünyaya faydalı olmaya çalışan bir sanatçının öldürülmesi nedeniyle bir Türk olarak acı çektiğini belirtti.[4]
  • Pınar Aylin, Pippa Bacca için gelinlik giydiElinde de "Siamo Molto Addolorati"(Çok acı çekiyoruz) yazılı bir pankart taşıyan Aylin, "Pippa barış ve kardeşlik için yola çıkmıştı.Acımız büyük." dedi[5]



1 : http://www.ntvmsnbc.com/news/442122.asp
2 : http://www.kenthaber.com/Arsiv/Haberler/2008/Nisan/14/Haber_368491.aspx
3 : http://www.hurriyet.com.tr/gundem/8693065.asp?gid=0&srid=0&oid=0&l=1
4 : http://www.hurriyet.com.tr/gundem/8693068.asp?gid=0&srid=0&oid=0&l=1
5 : http://www.stargundem.com/medya_magazin_haberleri/9593.html
Fotoğraflar:




bkz:

bridesontour


'World peace' hitcher is murdered


ekşisözluk'ten tanımlar:


by dikakana bey

by guru

by casa mila

by zifir

by asleep (bunu salakça buldum)

by kuntiz

Son olarak,
"Türkiye için kötü bir tanıtım oldu.",
"Olayın,Gebze'de yaşanması bizi çok üzmüştür.",
"Avrupa'a şimdi tam rezil olduk."
"Almanya'da da Türkleri yakıyorlar."
"Bu olaylar dünyanın heryerinde oluyor,bunu Türkiye'e mal etmek haksızlıktır."
"Geldiği ülkeyi tanıması gerekirdi."
şeklindeki bu tür açıklamaları yapanlar;mevzuyu "kendisiyle eşit oy hakkına sahip çoban" tartışmasına çekenler veya konuya "kızlara vermemelerini öğreten eğitim şekli"ni eleştirerek yaklaşanlar gerizekalıdır.Tecavüzcünün suç ortağıdır.

Bu trajedide,bu topraklar üzerinde yaşayan her insanın payı var.Utanalım,düşünelim ve kendimize gelelim.
Hatırlıyor musunuz?,Bir zamanlar iyi insanlardık.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

çok abartıldı

sanki bu nedenle ölen tek kişi oymuş gibi

Türkiye de ve dünyada bu tür olaylar olmakta

sorgulanması gereken neden abarttığımızdır veya ülkemizde ki bu tür işlenen suçlarda azalmanın nasıl sağlanacağıdır

Besim dedi ki...

Sayın isimsiz,
Biz misafirperverliğimiz ve anlı şanlı tarihimiz ile övünen,heryerde nüfusumuzun %99'unun müslüman olduğunu savunan,bir neferinin dünyaya bedel olduğunu ileri süren, bir millet olarak dünyadaki diğer ülkeler ve milletlerden ayrılıyoruz.
Vuku bulan bu olayın bahsettiğim yukardıdaki konulara zıt olması hasebiyle yazımın son kısmında nasıl değiştiğimizi sordum ve bir iç muhasebe yapmamız gerektiğini söyledim.
-----------------
1-Türkiye'de veya Dünya'nın herhangi bir yerinde bu tür olayların olması; 'yaşadığımız' bu olayı haklı gösteremez.Kaldı ki bu olay dünyanın diğer bir ucunda dahi olsa bile, suç suçtur; ahlaksızlık ahlaksızlıktır; cinayet cinayettir.
İçinde biraz insan sevgisi taşıyan herkes, üzerinde gelinlikle, dünya barışı adına yollara düşmüş birinin , tecavüze uğradıktan sonra katledilmesine üzülür.
2-Benim ilk yazım olarak Pippa Bacca'ı secmemin nedeni sadece bu acı olay değildi.Bu olaya medyanın ve sanal alemin yaklaşım şekli ve getirilen yorumların yanlışlığı da bir o kadar etkiliydi.
3-Aslında sorgulanması gereken neden abarttığımız değil.Neden gerekli önemi göstermediğimiz.Sorgulanması gereken "Burası, Türkiye" sözünün manasıdır.
4-Bu olaylar acaba bir 'gavur'un başına geldiği için mi önemsiz.Mesela bizim bir yakınımızın başına gelse acaba biz yine bu kadar 'abartır mıyız?'
5-Türkiye'ye gelen her 'gavur' ahlaksız,her türlü teklife açık mıdır?